Semasa

“Makan sy punya hal..” Persoal Kwn Berpuasa, Isteri Cheong Wei Tampar Anaknya

Seperti semua sedia maklum, umat Islam sudah mula berpuasa bermula hari ini dalam bulan Ramadan. Anak-anak yang bersekolah juga terutama sekolah rendah sudah mula belajar berpuasa.

Mungkin kawan-kawan bukan muslim ada yang tidak faham dan menjadi p.elik, kenapa rakan-rakan muslim mereka tidak mahu makan ketika waktu rehat.

Perkara itu dialami sendiri oleh anak Dato’ Lee Chong Wei, Kingston.

Anak Lee Chong Wei pers0al pasal puasa

Anak Lee Chong Wei pers0al pasal puasa

Tergamam aku dibuatnya seketika. Salah saya juga sebenarnya kerana tidak memberi penjelasan bulan puasa sebelum ini.

“Koko Kingstonleekc , you tak salah. Kawan-kawan you tu sebenarnya dah start puasa.

Dan Cikgu suruh makan di tepi sebagai tanda penghormatan kepada kawan-kawan yang tengah berpuasa tu.

Jadi, kamu kena nasihat kawan-kawan Cina India lain, mesti sokong kawan-kawan Melayu ni menjalankan ibadah puasa. Kena bertolak-ansur dan hormat sesama lain. ”

Sulung yang kini dah 8 tahun sudah start menunjukkan sikap memberontak.

“Kenapa kena bertolak ansur ? Saya makan saya punya hal, dia puasa dia punya hal” .

Belum sempat saya marah, tangan penampar Wong Mew Choo terus melanda ke atas tangan anak.

Tahulah saya dia pandai smash gak, tapi memang laju tangan dia kali ni. Sulung pun menangis bertanya sebab.

“Kalau kita tak bertolak ansur, koko tidak akan ada kawan Amli dan Syihan lagi.

Bayangkan kalau tak bertolak ansur, koko main mercun semasa New Year mestinya dimaki.

Jika tidak hormat, kawan India buat perarakan Thaipusam semestinya dihalang.

Andainya tidak menghormati sesama lain, tak mungkin shopping mall KL ada Christmas tree masa Christmas”, jawabnya saya.

“Kita menang bola dan Thomas Cup pun sebab kita bertolak ansur dan bersatu padu”, disambung saya.

Dengan muka menyesal, pendek sahaja jawapan anak saya “Saya mahu berkawan baik dengan Amli dan Syihan” .

Anak Lee Chong Wei pers0al pasal puasa

Itulah cerita hari ni. Saya Chong Wei dan Mew Choo sekeluarga ingin memohon-maaf dan mengucapkan Selamat Berbulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam.

Have a blessed puasa month.

Batu C0vid pasti berudang, Diharap bers.abar sesama sembahyang; petunjuk Ramadhan moga diundang, Semoga Raya di kampung tersayang, note : Nama bukan nama sebenar.

Sumber: SK | FB LCW

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *