Semasa

“Ya Allah, Farah cucu aku..” Tak Tertahan Menanggung Derita, Nenek Akhirnya Luahkan Apa yg Terbuku di Hati

Tidak Smpat Melahirkan Anak

PASIR MAS – Seorang wanita hamil tujuh bulan maut ditembak di bahagian perut dalam kejadian di Kampung Teresek, Repek di sini pada Sabtu.

RAKAMAN ADA DI BAWAH SEKALI

Mangsa, Farrah Emirah Mazlan, 26, yang juga seorang peniaga ditemukan dalam keadaan terbaring di tempat duduk pemandu dan mempunyai kesan tembakan di bahagian perut sebelah kiri.

Tidak Smpat Melahirkan AnakTidak Smpat Melahirkan AnakTidak Smpat Melahirkan Anak

Pemangku Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun berkata, pihaknya menerima panggilan daripada orang awam mengenai penemuan mayat seorang wanita dalam sebuah kereta jenis Nissan Cefiro yang di parkir di tepi jalan.

“Hasil temubual dengan saksi awam mendapati kereta yang dinaiki mangsa sudah berada di tepi jalan sejak petang Jumaat,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Ahad.

Tidak Smpat Melahirkan AnakTidak Smpat Melahirkan AnakTidak Smpat Melahirkan AnakTidak Smpat Melahirkan Anak

Menurutnya, pemeriksaan yang dilakukan ke atas kereta menjumpai satu kelongsong peluru di bahagian kaki tempat duduk penumpang di belakang sebelah pemandu.

Beliau berkata, semakan awal mendapati kereta tersebut didaftarkan di atas nama mangsa.

Muhamad Zaki berkata, hasil temubual dengan ibu mangsa memberitahu wanita berkenaan hamil tujuh bulan.

Mayat mangsa kemudian dibawa ke Hospital Pasir Mas untuk proses bedah siasat.

“Susulan itu, seorang buruh berusia 40 tahun ditahan pada Sabtu jam 11.25 malam bagi membantu siasatan,” katanya.

Menurutnya, kes disiasat bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Luahan Nenek Undang Sebak

Sementara itu nenek arwh cerita arwh hanya beritahu nak keluar mengurut kerana Ienguh badan akibat mengndung.

“Arwah ada meminta saya menjaga tiga anaknya. Tak sngka dia tidak pulang dan hanya sekujur tbuh yang tidak bernywa ditemui,” luah Zawiah Sulong, 68.

Katanya, cucunya keluar rumah kira-kira 8 malam Jumaat lalu, namun kemudian tldak pulang sehingga keesokan harinya.

Menurutnya, dia sendiri cuba mencari dengan pergi ke rumah rakan-rakan rapat cucunya selain menelefon beberapa kali tetapi tidak dijawab.

“Saya cuba menghubungi ibunya yang tinggal di Kampung Bechah Kelubi, Bukit Panau, di sini, namun diberitahu anaknya tidak pulang ke sana.

Khabar itu meresahkan saya sehinggalah ada saudara memberitahu kereta miliknya tersadai di tepi jalan.

“Saya segera ke lokasi kejadian dan terkjut melihat orang ramai dan polis, selepas itu barulah saya tahu kejadian sebenar.

“Mengucap panjang saya melihat cucu kesayangan kaku di dalam kereta dalam keadaan sudah tidak bernywa.

“Tiga anak arwh ada dengan saya berusia tiga sehingga 10 tahun dan mereka masih dalam keadaan terkjut, malah yang paling kecil asyik menangis ‘mencari’ ibunya kerana mereka sangat akrab,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Zawiah berkata, mngsa adalah cucu yang dipelihara seawal usia 10 hari dan sangat rapat dengannya, selain tinggal serumah selepas mangsa berce.rai dengan suaminya, Februari lalu.

“Dia cucu yang sangat baik dan peramah, tldak suka keluar malam kecuali jika ada urusan penting sahaja, jadi saya agak terkejut kejadian sebegini terjadi padanya.

Dia juga tidak pernah bercerita jika ada berm.usuh atau sebagainya.

“Saya reda dengan apa yang terjadi dan perlu kuat demi terus menjaga anak-anak mngsa yang masih lagi tra.uma dengan kejadian ini.

Insya Allah, selagi nywa dikandung badan saya akan menjaga mereka dengan penuh kasih sayang sebagai mana saya membesarkan ibu mereka.

Iuahan Nenek Undg Sba

“Jnazah akan dikebumikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Bechah Kelubi sebagai memenuhi permintaan ibu kandungnya sebaik pr0ses bdah si.asat selesai,” katanya.

Katanya, dia berharap agar pembu.nuh cucunya dapat segera ditngkap dan diberi hukuman setimpal selain menjadikan pengajaran buat orang lain supaya berfikir dahulu sebelum bertindak agar tiada nywa yang menjadi k0rban.

Sumber: sinar, hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *