Semasa

Gara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya Lelaki Ini Ditahan PoIis

Gara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki Ini

Sejak petang tadi, tular di media sosial berkenaan satu video seorang lelaki yang bertindak kasar dengan merampas beg seorang pemandu wanita.

Bagnya mengandungi kad pengenalan, tujuannya kerana bimbang wanita itu melarikan diri.

Gara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki Ini

Marah sangat kereta dilanggar

Gara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki IniGara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki Ini

Walaupun kereta lelaki itu yang menjadi mangsa pelanggaran, namun ramai yang tidak bersetuju dengan tindakannya yang begitu kasar.

Ini kerana dia sama sekali tidak mempunyai hak untuk memegang kad pengenalan orang lain.

Video tersebut telah dimuat naik oleh satu akaun TikTok dikenali sebagai @zairulnaimft apabila memberi nasihat supaya tidak melakukan tindakan kurang cerdik jika berlaku kemalangan kepada pemandu jalan raya.

Walaupun tiada sebarang penjelasan mengenai kejadian yang berlaku, namun menerusi ruangan komen pengguna TikTok tersebut, ramai yang merasakan tindakan lelaki itu tidak wajar.

Ini kerana meminta kad pengenalan orang lain sesuka hati adalah satu kesalahan.

Lebih memburukan keadaan apabila dia mengambil beg pemandu wanita itu secara paksa dan membawa masuk ke dalam keretanya.

Ia bagi alasan supaya pemandu tersebut tidak lari daripada bertanggungjawab diatas pelanggaran tersebut.

Gara² Rampas Bag dan IC Wanita yg Melanggarnya, Akhirnya ini yg Berlaku kpd Lelaki Ini

Polis menahan seorang lelaki yang dipercayai mengambil beg tangan dari kenderaan wanita yang terlanggar keretanya di Kilometer 14.6 Lebuhraya Persekutuan dari arah Klang ke Kuala Lumpur, hari ini.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib berkata, suspek ditahan bagi membantu siasatan.

Ia selepas membuat laporan berkaitan kemalangan jalan raya di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam, kira-kira jam 6.30 petang tadi.

“Siasatan mendapati kemalangan yang tular di media sosial itu berlaku jam 1.33 tengah hari tadi, membabitkan tiga kenderaan.

“Wanita berkenaan yang memandu kereta BMW dikatakan terlanggar belakang sebelah kanan Proton Gen 2 dipandu lelaki terbabit di hadapannya.

“Pelanggaran menyebabkan kereta lelaki berusia 56 tahun itu terlanggar sebuah kereta jenis Honda HRV di hadapan yang dipandu seorang wanita.

“Tiada kecederaan dilaporkan dan kes disiasat mengikut Rule 10 LN 166/59,” katanya dalam satu kenyataan, malam ini.

Baharudin berkata, polis turut membuka kertas siasatan berhubung tindakan lelaki berkenaan mengikut Seksyen 379/323 Kanun Keseksaan.

“Saksi atau orang ramai yang mempunyai maklumat kemalangan diminta membantu siasatan dengan menghubungi Penolong Pegawai Penyiasat Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) IPD Shah Alam, Sarjan Hafizi Hashim (013-9557042)

Peguam No Zabetha Jelaskan KesaIahan Lelaki itu

“Semalam sekitar 6.30 petang, saya terima link video lelaki yang mengambil beg tangan wanita ketika kemalangan.

Dalam video berdurasi 1 minit 30 saat tersebut. Kelihatan lelaki ini mengambil beg tangan wanita dari tempat duduk pemandu kemudian dia ambil dan simpan dalam keretanya.

Apabila wanita itu cuba mengambil semula, dia menepis dan dia halang.

Kelihatan bumper kereta lelaki ini tertanggal dan terjatuh di atas jalan. Wanita ini meminta agar begnya dipulangkan.

Keadaan kelihatan sangat tegang. Kata lelaki ini, “Minta Ic tak nak bagi. Pergi balai sekali. Pergi balai sekarang”.

Yakin betul brother ini. Dalam hati saya, kalau ke balai nanti bukan takat isu wanita itu melanggar, memang dengan lelaki ini sekali yang disoal siasat bagi kesalahan lain.

Saya fikir, sekejap lagi mesti ada laporan berita yang update lelaki ini ditahan untuk siasatan.

Sekitar jam 1 pagi, saya google di internet dengan kata carian ‘Lelaki ambil beg tangan’.

Sah. Berita harian laporkan lelaki ini ditahan untuk siasatan bawah Sksyen 379 Kanun Kesksaan iaitu hukuman kesalahan mencvri yang boleh dihvkum sehingga 7 tahun penjara atau denda atau kedua-duanya sekali.

Dia turut disiasat bawah Sksyen 323 kerana mencederakan nenurut dakwaan wanita yang ini. Kes ini masih diperingkat siasatan.

Sekiranya anda memegang, menyimpan kad pengenalan individu lain anda boleh dihukum penjara maksimum 3 tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

Mengikut laporan wanita ini terlanggar belakang kenderaan lelaki tersebut.

Video singkat yang tular itu memang tidak dapat memberi gambaran penuh tetapi apa pun alasan, walaupun si pelanggar enggan beri kerjasama, kita tidak boleh mengambil undang-undang ditangan sendiri.

Banyak kali situasi begini berlaku. Apabila mengambil undang-undang ditangan sendiri dan selalunya akan merugikan diri sendiri. Lebih teruk jika sehingga mengorbankan nyawa.

Kalaulah bersabar dan tenang, pelanggaran begini boleh diselesaikan. Pelanggar akan disaman, diteruskan dengan tuntutan insuran dari pelanggar.

Berbanding sekarang terpaksa pula berdepan dengan siasatan, ditahan, kertas siasatan dibuka.

Kebarangkalian pertuduhan diteruskan ke mahkamah. Perlu lantik peguam untuk mewakili. Perlu sediakan wang denda jika mengaku salah.

Jika hendak diteruskan dengan perbicaraan ambil masa, kos guaman semakin tinggi dan jika salah hukuman lebih tinggi berbanding pengakuan salah.

Punyalah panjang perkara yang hendak dihadapi hanya kerana perbuatan seminit dua, akibat tidak dapat menahan kemarahan.

Pusinglah mana-mana sudut sekalipun, perbuatan lelaki ini yang kononnya hendak menyelesaikan kes ini di balai polis telah mendatangkan kesusahan kepada dirinya berlipat kali ganda. Hanya kerana rasa marah.

Haihh. Kalaulah perasaan marah ini seperti objek, bila dia hendak datang sahaja, kita boleh ambil dan letak tepi seketika.

Alangkah indahnya. Tetapi realitinya, marah ini sebahagian dari perasaan kita.

Kitalah yang perlu bijak mengawalnya dan bukan dia yang kawal kita”, Jas Nor Zabetha.

Terdahulu, klip video berdurasi satu minit 30 saat tular di media sosial, memperlihatkan pemandu lelaki itu meminta kad pengenalan wanita pemandu BMW terbabit selepas kemalangan berkenaan.

Suasana bertukar menjadi tegang dengan pertengkaran dan berdasarkan video yang dipercayai dirakam wanita terbabit, lelaki itu dilihat merampas beg tangan dalam BMW sebelum diletak dalam keretanya.

Wanita berusia 34 tahun itu mendakwa turut dicederakan oleh lelaki berusia 56 tahun terbabit ketika mereka bertengkar.

Sumber: Ohmymedia dan BeritaHarian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *