Keluarga

Seorang Lagi Artis yg Mempunyai Bakat yg Sgt Besar Pergi MeninggaIkan Kita “Kerana minat, saya curi² berlakon..”

“Sentiasa ingat dengan suara arwh sedap yang sedap didengar dan lakonannya selalu menjadi..”

Itu antara komen warganet susulan pemrgian peIakon veteran Fetty Dzul yang meninggI dnia akibat COVlD-I9 taha.p lima di Hspital Selayang jam 7.30 pagi.

Pastinya bagi yang mengikuti perkembangan drama dan filem Melayu, suara klasik Fetty Dzul atau nama sebenarnya, Fatimah Abd Rahim sangat melekat di hati peminat.

Pelakon ini kemudiannya meninggalkan Malaysia selama empat tahun pada awal 1990-an kerana mengikut Allahyrham suaminya bertugas di Amerika Syarikat.

Apabila pulang ke tanah air, dia menyaksikan kekosongan yang ditinggalkannya sudah diisi pelakon generasi baru ketika itu seperti Normah Damanhuri, Dian P Ramlee dan ramai lagi.

Pernah luah rindu untuk buat ‘comeback’

Memetik laporan Hmetro bertarikh 26 Mei 2018, arwh pernah meluahkan rasa rindu dan menyatakan hasrat untuk kembali berlakon.

“Tak dinafikan minat saya untuk berlakon tak pernah padam. Saya dulu sebenarnya adalah kakitangan kerajaan.

Disebabkan terlalu meminati bidang lakonan, saya curi-curi berlakon.

Sekarang saya sudah bersara, jadi dapatlah fokus pada lakonan sepenuh masa.

Alhamdulillah banyak juga drama yang saya bintangi antaranya telefilem Kamelia Katrina, Ops Cinta Din Sardin, Encik Suami Mat Salih Celup, Demi Cinta Ain dan banyak lagi,” kata Allahyrham pada waktu itu.

Fetty memulakan langkah dalam bidang seni pada 1977. Dia sepatutnya membintangi filem Waja Perkasa arahan Hussein Abu Hassan. Malangnya filem ini tidak jadi diterbitkan.

“Rezeki saya untuk berlakon filem akhirnya kesampaian apabila membintangi filem Malam dan Korban Hari Raya arahan Ahmad Mahmud.

Filem lain lakonan saya ialah Boss (Z Lokman), Pontianak Bidan Gayah (Rahman Adam) dan Hantu Bungkus Lawan Pontianak,” katanya.

Ditanya berkenaan nama komersialnya, Fetty memberitahu, ia dicetuskan oleh wartawan veteran Allahyarham Bahyah Mahmood dan Mustapha AR.

“Saya sebenarnya pergi menunaikan haji pada usia muda. Agak janggal untuk saya menggunakan nama Hajah Fatimah, tambah pula penampilan saya agak daring mengikut trend ketika itu.

“Zulkifli adalah nama suami. Gabungan ini sedap disebut dan terus kekal melekat sehingga sekarang,” menurut arwh yang mempunyai dua anak iaitu Dr Izyani Zulkifli dan Izeti.

Sedih peminat tidak lagi kenal

Walaupun semakin dipanjat usia, Allahyrham sewaktu usianya amat mementingkan penjagaan kesihatan dan tidak mengh1dap sebarang pnyakit.

Dia sentiasa mengelakkan makan nasi secara berlebihan.

” Dengan kesihatan yang baik dan anak-anak pun sudah besar, dapatlah saya kembali aktif berlakon macam dulu. Saya memang nak buat ‘comeback’ dalam lakonan sepenuhnya.

” Bagaimanapun, agak sedih kerana ramai peminat tak kenal saya.

Mungkin penampilan saya yang dah bertvdung buatkan wajah saya berbeza,” katanya.

Fetty tidak kisah sekiranya diberikan watak nenek yang sesuai dengan usianya. Namun, dia amat kcewa dengan sikap penerbit atau pengarah yang ambil pelakon asal boleh untuk berlakon watak orang tua.

” Kadangkala pelakon berusia 30-an disolek untuk bawakan watak tua dan ini tak sesuai langsung. Apa salahnya ambil pelakon seperti saya untuk bawa watak sebegitu.

” Saya sebenarnya rindu nak berlakon dan bukanlah mengidamkan watak utama atau penting.

Bagilah mana-mana watak yang sesuai kerana nak aktif semula seperti dulu.

” Tak kisahlah saya hanya tampil berlakon lima atau enam babak dalam satu drama, janji saya dapat tawaran berlakon tanpa henti,” luah arwh ketika ditemubual pada 2018.

Sesungguhnya kita milik Allah dan kepada-Nya kita kembali.

Ya Allah.. Ampunilah dia, rahmatilah dia, selamatkanlah dia, maafkanlah dia..

Sumber:hmetr0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *