Keluarga

Berehatlah Kakak, Wahai Wira Negara, HiIang Sudah Penatmu Berjuang Sbagai Fr0ntliner

Kuala Lumpur : “Kakakku adalah wira sebenar dalam keluarga, prginya dia mninggaIkan seribu kenangan buat kami dan tersemat jasanya sebagai pejuang.

Sehingga saat akhir, dia masih flkirkan tanggungjawabnya sebagai seorang pekerja hspital yang sudah Iama tidak bekerja.

Ini kerana menjaIani kuarntin dan amat sayangkan kerjayanya.

Dia juga merupakan ibu tunggaI yang memiliki dua cahaya mata dan pada masa sama menjaga kedua orang tua kami.”

Itu antara coretan piIu dikongsi adik perempuan mngsa C19, Allahyarhamah Rumeza Zakaria, 37, di laman web ‘Memorial C19 Malaysia’.

Laman itu telah dibangunkan bagi mengenang dan menghormati lndividu yang terkorban akibat pndemik itu di negara ini.

Berehatlah Kakak wahai Wira Negara

Jururwat yang bertugas Hspital Wanita dan Kanak-Kanak (WACH), Kuala Lumpur itu p0sitif C19 pada 27 Julai lalu, dan kesihatannya mula terganggu seIepas hari ke 10 menjalani kuarntin di rumah.

Adik bongsunya, Nor Hafiza Zakaria, berkata mereka sekeluarga tidak pasti Allahyrham mendapat vrus itu dari mana dan bersyukur kerana sepanjang menjaIani kuarntin di rumah, ibu bapa dan dua anaknya yang tinggaI bersama tkdak dijngkiti.

“Arwh kakak sudah melengkapkan vksinasi pada bulan Mac lalu dan pada mulanya dia cuma mengaIami demam biasa dan menggigiI pada sebeIah malam.”

Berehatlah Kakak wahai Wira Negara

Bagaimanapun, kesihatannya menurun selepas 10 hari menjalani kuarntin, dia makin kerap demam dan sakit kepaIa, tetapi dia tetap gigih dan mahu kembali bekerja.

“Kakak smpat bekerja semula selepas tam.at kuarntin selama tiga hari dalam keadaan masih Iemah dan kemudian pada 14 Ogos lalu ketika dia ingin mengambil surat pelepasan bebas vlrus itu di pu.sat sarlngan C19.

Dia ditahan kerana 0ksigen dalam badan menurun sehingga 92 peratus”, katanya kepada BH.

Tambahnya, Allahyrham hanya smpat dibawa ke Pusat Kuarntin dan Rwatan C19 Bersepadu (PKRC) 2.0 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) selama tiga hari, kemudian dibawa Hspital Sungai BuIoh kerana kekurangan drah.

“Kakak dimasukkan ke wad selama dua hari dan dktor memberitahu cuma perlu tambah drah satu beg dan dibenarkan pulang, tetapi dalam keadaan tldak berma.ya.

Bagaimanapun, pada 19 Ogos lalu saya dapat panggilan daripada anak Allahyrham mengatakan kakak demam pnas dengan 0ksigen dalam badannya menurun kepada 90 dan kami terus membawanya ke hspital.

Keesokan harinya, dktor hubungi dan maklumkan keadaan kesih.atannya semakin mer0sot dan perlu ditldurkan kerana 0ksigen sudah turun sehingga 60 peratus dengan jngkitan vrus sudah merebak di dalam badan.”

Katanya yang turut se.bak ketika memberitahu kakaknya itu makin te.nat dan menghmbuskan nfas terakhlr tepat jam 1 tengah hari pada 21 Ogos lalu.

Berehatlah Kakak wahai Wira Negara

Nur Hafiza bagaimanapun bersyukur kerana dapat menguruskan jnazah kakaknya seperti biasa kerana unit f0rensik memaklumkan dia be.bas sepenuhnya daripada jngkitan C19 ketika mninggaI dunia.

Kami tak sngka dapat urus sendiri, syukur kepada Allah SWT kerana dapatlah anak-anak Allahyrham mengu.cup dan melihat ibu mereka untuk kali terakhlr, katanya.

Tambahnya, dua anak Allahyrham, Nurbalqis Nabilah, 14, dan Muhammad Afiq Hakimi, 12, kini dijaga oleh ibu bapanya yang memang tinggaI bersama sejak mereka kecil.

Kami lima beradik kini bersama-sama menya.ra kedua-dua anak kakak.

Mereka (anak arwh) nampak baik saja, tetapi di dalam hatl kita tldak tahu, jadi kami semua memang kerap bertanya khabar, menjnguk dan membawa mereka menziarahi pusa.ra Allahyrhamah, katanya.

Beliau turut berharap kerajaan lebih peka terhadap nasib anak-anak yang kemat1an ibu bapa aklbat C19.

Berehatlah Kakak wahai Wira Negara

Kemat1an pesaklt C19 berlaku secara mengjut, jadi ini sudah tentu memberi kesan terutama kepada anak-anak goIongan ibu tunggaI yang masih bersekolah.

Berilah bntuan dan sokongan secara berterusan kepada anak-anak ini dan keluarga waris untuk membesarkan mereka dengan baik,katanya. Al fatihah.

Sumber: bh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *