Bantuan Kerajaan

Terkini, Bantuan Khas RM3,000 Akan Diberikan Secara One Off kpd Semua yg Layak dan Memohon

Sebelum ini, pelbagai Bantuan Khas C0vid 19 (BKC) telah diberikan secara tunai langsung oleh kerajaan bagi meringankan kos sara hidup dan beban rakyat akibat pandemik C0VID 19 sehingga akhir tahun 2021.

“Pertama, isi rumah kategori miskin tegar bakal menerima bantuan sebanyak RM 500 pada bulan Ogos, RM 500 pada bulan November, dan RM 300 pada bulan Disember.

“Manakala individu bujang kategori m.iskin tegar akan menerima b.antuan sebanyak RM 200 ringgit pada bulan Ogos dan RM 300 ringgit pada bulan November 2021,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam pengumuman khas Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) sebelum ini.

Bagi kategori isi rumah B40 pula, jelas Muhyiddin akan menerima b.antuan sebanyak RM 500 pada Ogos dan RM 300 pada Disember.

Manakala golongan bujang B40 akan menerima b.antuan sebanyak RM 200 pada Ogos.

“Isi rumah kategori M40 turut menikmati bantuan sebanyak RM 250, manakala bujang kategori M40 akan menerima RM 100 ringgit pada bulan Ogos nanti,” jelasnya lagi.

Dalam pengumuman sama, Muhyiddin turut memaklumkan sebanyak RM 500 akan disalurkan kepada pekerja yang kehilangan pendapatan berdasarkan data Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) atau Perkeso tahun 2021.

Bantuan itu dijangka memanfaatkan sehingga satu juta ahli yang melibatkan implikasi kewangan RM 500 juta.

Tempoh pelaksanaan

Untuk dua bulan pertama bermula 1 Ogos 2021, Program Subsidi Upah 4.0 akan dibuka kepada majikan disemua sektor ekonomi yang pendapatannya terjejas.

Sekurang-kurangnya 30 peratus semenjak pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP).

Manakala, untuk dua bulan berikutnya pula subsidi akan diberikan secara khusus kepada sektor yang yang dikategorikan dalam senarai negatif.

Kerajaan Akan Masukkan Shg RM1300 Pada Bulan Ogos, Nov dan Dis Untuk Semua Rakyat Malaysia yg Layak

Syarat-syarat permohonan

Kadar penurunan sebanyak 30% atau lebih bagi jumlah jualan ATAU pendapatan bulanan pada tahun 202/2021 berbanding bulan yang sama pada tahun 2019/2020

Tiada had gaji ditetapkan bagi program ini

Majikan DIWAJIBKAN untuk memasukkan maklumat subsidi ke dalam slip gaji pekerja

Tarikh permohonan bagi program subsidi upah 4.0

  • 1 Ogos 2021  sehingga 31 Oktober 2021

Selepas pelaksanaan program ini, majikan mesti memastikan pekerja yang mengambil cuti tanpa gaji bagi tempoh 3 bulan tidak dibuang kerja.

Gaji pekerja sedia ada tidak dibenarkan dipotong oleh majikan.

Senarai Dokumen Penting

Untuk mohon skim program program subsidi upah dari perkeso ini, anda sendiri boleh ingatkan kepada majikan anda untuk menyediakan beberapa dokumen penting seperti di bawah ini.

Bukan untuk siapa, untuk faedah kepada kepada anda juga. Antaranya ialah :

1) Perlu bagi senarai nama pekerja di syarikat (maksimum yang dibenarkan adalah hanya 200 orang pekerja sahaja untuk setiap syarikat)

2) Sediakan muka hadapan akaun bank majikan anda

3) Satu COPY untuk pendaftaran panel bank majikan ataupun nama lain 11
mycoid

4) Akuan Pengisyitharan PSU50 form

5) Salinan pendaftaran SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) atau salinan ROS atau salinan ROB (registeration of Business)

6) Segala jualan dan pendapatan termasuk penyata kewangan telah pun mendapat pengesahan

Bantuan Khas Taska Sebanyak RM3,000 Secara One Off – Rina Harun

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun memaklumkan,  kerajaan telah memperuntukkan sebanyak  RM13.2 juta.

Ia akan memberi manfaat kepada kira-kira 4,400 pengusaha taska yang berdaftar di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Justeru itu, semua pengusaha Taman Asuhan Kanak-kanak (Taska) yang berdaftar digesa agar memohon Bantuan Khas Taska di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH), sebelum 31 Ogos ini.

“Tujuan pemberian bantuan ini adalah untuk meringankan beban pengurusan taska dan membantu proses pengoperasian mereka.

Ia seperti menanggung kos disinfeksi taska atau barang-barang keperluan yang lain.

Ini bagi memastikan taska dapat mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang terkini”

Namun, hanya 1,101 pengusaha taska sahaja yang telah memohon bantuan one-off sebanyak RM3,000 bagi taska insititusi.

Selain taska di tempat kerja dan taska komuniti, manakala RM800 untuk pengusaha taska di rumah.

Tambahnya lagi, proses permohonan bantuan ini tidak mengambil masa yang lama kerana pengusaha taska hanya perlu menyediakan dokumen asas untuk memohon.

Boleh Mohon Bantuan RM 5,000 One Off Untuk Keluarga Pesakit COVlD-19

Terbaru, Orang ramai boleh memohon bantuan khas sekali bayar RM5,000 diperuntukkan kepada waris pesakit yang mennggal dunia akibat Covd-19.

Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) menerusi perkongsiannya memaklumkan bantuan pengurusan kem4tian Covd-19 itu akan diberikan kepada pemohon yang memenuhi syarat kelayakan.

Bantuan khas itu hanya layak untuk kematian pesakit berstatus warganegara dengan permohonan dibuat oleh waris.

“Selain itu, hanya pengesahan kematian berkaitan Covd-19 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) saja terpakai untuk permohonan bantuan.

“Syarat lain adalah hanya seorang waris saja yang layak menerima bantuan khas itu dan NADMA akan mempertimbangkan permohonan pertama saja jika lebih satu permohonan diterima,” katanya.

Cara Mohon

Menurut NADMA, waris perlu mengisi borang permohonan lengkap dengan menyertakan bersama dokumen penting dan kegagalan berbuat demikian menyebabkan permohonan ditolak.

“Borang permohonan (Lampiran A) disahkan oleh hospital yang memaklumkan kematian berkaitan Covd-19 perlu diisi.

Dokumen lain diperlukan adalah salinan sijil kematian, salinan kad pengenalan waris dan si mati dan salinan penyata bank milik pemohon yang masih aktif.

“Permohonan lengkap boleh dihantar melalui kiriman pos kepada Ketua Pengarah NADMA di alamat NADMA, Jabatan Perdana Menteri, Aras 7, Blok D5, Kompleks D, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62502, Putrajaya untuk pengetahuan Sekretariat Kumpulan Wang Amanah Bantuan Bencana Negara (KWABBN)

“Kaedah lain adalah menerusi kiriman emel ke bkcovid19@nadma.gov.my dan WhatsApp di talian 011-13218056,” katanya.

Bayaran bantuan khas itu akan dibuat secara pindahan dana elektronik (EFT) kepada pemohon yang layak dalam tempoh 30 hari daripada tarikh permohonan yang lengkap.

Bantuan RM600 Selama 4 Bulan Buat Semua Pekerja Di Malaysia

Manakala, untuk program subsidi upah pula diwujudkan untuk membantu majikan yang mengalami pengurangan pendapatan sebanyak 50 peratus.

Ini dengan memberikan bantuan kewangan segera kepada setiap pekerja yang bergaji RM4,000 dan ke bawah dapat dikekalkan.

Ia adalah perluasan kepada Program Pengekalan Pekerjaan (Employment Retention Program – ERP).

Kerajaan mengumumkan baru-baru ini melalui Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yaasin mengenai Pelaksanaan Program Subsidi Upah 3.0 Perkeso disebalik wabak COVlD 19 yang menyerang Malaysia.

Ini dengan pemberian setiap bulan selama 3 bulan antara RM600 sehingga RM1200 sebulan kepada pekerja dan majikan yang perlu membuat tuntutan bagi pihak pekerja.i.

Melalui inisiatif Program Subsidi Upah 4.0, pihak kerajaan akan menampung sehingga 500 jumlah pekerja bagi setiap majikan bertujuan untuk membantu golongan majikan yang terkesan dari segi ekonomi akibat COVlD-19.

Disamping dapat meneruskan operasi syarikat serta mengelakkan pekerja dibuang kerja dan hilang punca pendapatan.

Justeru itu, bagi majikan yang mengemukakan permohonan yang lengkap dengan maklumat yang betul akan menerima b ayaran dalam tempoh 7 hingga 14 hari.

Kaedah Pembayaran Bantuan RM600 Untuk Semua Pekerja

Kaedah pembayaran bantuan perkeso untuk majikan dan diberikan kepada semua pekerja adalah seperti berikut :

Bayaran program subsidi upah perlu dikreditkan terus ke dalam akaun pekerja dalam tempoh 7 hari selepas menerima bayaran daripada PERKESO

Bagi pekerja yang lulus program di bawah insentif subsidi upah dari agensi perkeso malaysia ini, pelaksanaan bayaran adalah melalui majikan.

Sumber Xtra/kosmo/bharian/hmetro/awani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *